maanantai 21. huhtikuuta 2014

Matka tois pual merta

 
Aurinko nousee Irlanninmeren ylle.


"Jos olisin vielä skotlantilainen, niin äänestäisin kyllä. Mutta koska olen pohjoisirlantilainen, äänestäisin ei. Jos Skotlanti itsenäistyisi, se tarkoittaisi vaikeita aikoja Pohjois-Irlannille."


Skotlanti.
Eräs irlantilaistunut skotti sanoi nuo sanat kello kuudelta iltapäivällä. Lause karkasi huulilta sen jälkeen, kun seurue oli ensin ihmetellyt, miksi paatilla ei tarjota kunnon viskejä vaan ainoastaan Jack Danielsia. Ystävät hiljenivät. Alkoi kiivas poliittinen keskustelu, jota seurasin mielenkiinnolla. Ensi syksynä Skotlannin kansa äänestää itsenäisyydestä. Aihe koskettaa myös irlantilaisia.

Wallace Tower


Tein päivämatkan toiselle puolelle merta. Lauttamatka Skotlantiin kesti kaksi tuntia, ja laivalla oli paljon kaikenlaista viihdykettä. Oma suosikkini oli Nordic Spa. Tämä tarkoitti käytännössä pientä saunaa yläkannella, mutta se teki onnelliseksi. Lisäksi laivan tax freesta löytyi Fazerin ja Pandan karkkeja, joten päiväni oli heti täydellinen.

Määränpääni oli Ayr, 46 000 asukkaan kaupunki Skotlannin länsirannikolla. Vaikka Ayrkin on satamakaupunki, rantautui oma paattini Cairnryaniin, josta jatkoin bussilla Ayriin. Skotlanti on yllättävän erilainen kuin Irlanti. Jokin maisemassa ja ihmisissä on toisenlaista, en oikein osaa sanoa mikä. Lisäksi murre hämmensi irlantilaiseen murteeseen tottuneen pääkoppani.

Scotland.
Too wee?
Too poor?
or
Too stupid to
make our own
decisions.
Don't think so.

-Iskulause propagandajulisteesta

Ayrin lukuisat sillat.
Syyskuussa koittava äänestys on toki saanut väen liikkeelle, mutta suuria mellakoita ei ole ollut. Ayrissa itsenäistymispyrkimykset näkyivät lähinnä pieninä joukkoina, jotka olivat pukeutuneet Skotlannin sinivalkoisiin väreihin. He jakoivat ihmisille lippuja ja esitteitä.

Kotimatka...
Tällä hetkellä kenelläkään ei oikein tunnu olevan käsitystä siitä, kuinka kansanäänestys tulee päättymään. On arvioitu, että 40 prosenttia äänestäisi itsenäistymisen puolesta. Loput äänestäjistä on joko unionin puolella tai vielä hyvin epävarmoja kannastaan.

...mutta ei vielä se lopullinen.
Eikä laivabaarissa poliittisia näkemyksiään jaellut mieskään oikein jaksanut uskoa kyllä-äänten riittävyyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti