tiistai 30. marraskuuta 2010

Pukudraamaa ja pulisonkeja

On yleisesti tunnustettu totuus, että...

Pukudraamoja joko vihataan tai rakastetaan. Itse lukeudun jälkimmäiseen kategoriaan. Kaikki alkoi pahamaineisesta BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -sarjasta. Saamme syyttää YLE Teemaa ja Colin Firhtiä siitä, että omasta kirjahyllystäni löytyy kyseinen sarja sekä kirja. Sitä uusinta elokuvasovitusta, jossa on Keira "luuranko" Knightley, en fanita. Sori.

Jane Austen on ainoa kirjailija, jonka koko tuotannon olen lukenut. Se nyt ei ollut mikään maailman suurin urakka, mutta onpahan tullut jotain saavutettua. Kirjahyllystäni löytyy suomenkielisen Ylpeys ja ennakkoluulo -pokkarin lisäksi Jane Austenin elämänkerta ja englanninkielinen kokoelma, jossa on kaikki Austenin teokset. Leffahyllyssä on myös uusin sovitus Northanger Abbeysta. Muuten en ole oikeastaan noista elokuva- ja tv-sovituksista innostunut, niistä tuntuu puuttuvan jotain. Varmaan se Colin Firth.

Pukudraamaintoni ei rajoitu pelkästään Austeniin, sillä kirjahyllystäni löytyy myös Charlotte Bronten Kotiopettajattaren romaani, sekä BBC: n sarjana että divarin kätköistä kaivettuna romaanina.

Muutama vuosi sitten olin hyvinkin innokas 1800-luvun englantilaisen kirjallisuuden lukija ja pukudraamojen tuijottaja. Nyttemmin tuo vaihe on mennyt ohi, omassa elämässä on ihan tarpeeksi draamaa.
Silti seuraava leffahyllyn täyte on jo kiikarissa. Jostain täytyisi löytää Elisabeth Gaskellin North and South BBC:n sovituksena. Myös sellainen kulttikirjan maineeseen noussut teos, kuin Pride and Prejudice and Zombies pitäisi päästä lukemaan.

Jonkinlainen vaikutus pukudraamoilla on minuun ollut, sillä pidän pulisonkimiehiä vähintäänkin komeina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti