sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Yritän ymmärtää, eli samoilua Shankill Roadilla ja Falls Roadilla.

Länsi-Belfastissa sijaitsee kaksi kaupunginosaa, joita erottaa toisistaan rauhanmuuri, Peace Wall. Pohjoisempana Shankill Roadilla asuvat unionistit ja protestantit. He haluavat Pohjois-Irlannin pysyvän osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Muurin eteläpuolella Falls Roadilla asuvat tasavaltalaiset ja katolilaiset, jotka kannattavat Pohjois-Irlannin liittymistä Irlannin tasavaltaan. Molemmilta alueilta löytyy köyhyyttä, karuja asuntoja ja iskulausein koristeltuja seinämaalauksia. Pääkaduilla voi piipahtaa kaupoissa, pubeissa ja ravintoloissa. Kaduilta löytyvät myös omat urheilukeskuksensa ja kirkkonsa. Turistitaksit eivät ole harvinainen näky. Erityisesti Peace Wall on vuosien saatossa täyttynyt turistien kirjoituksista.

Shankill ja Falls ovat The Troubles -nimityksellä tunnettujen mellakoiden näyttämö. Vuosikymmenten ajan 1960-luvulta aina 1990-luvun loppuun saakka kaduilla on mellakoitu oman aatteen, uskonnon ja ylpeyden vuoksi. Nykyään koko Pohjois-Irlanti on rauhallisempi, joskin Belfastissa mellakoidaan edelleen usein, ja viimevuosina jopa rankemmin kuin vuosikausiin.

Miltä kadut sitten näyttävät? Tässä teille Shankill:

Shankillin kartalle kiitosta selkeydestä.

Yksi Shankillin kuuluisimmista seinämaalauksista auttaa erottamaan eri poliittisten ryhmittymien jäsenet.


Unionistien pub.

Suosikkimaalaukseni pääkadun varrella.

Hallitsijasta ei ole epäselvyyttä.

Elämä on normaalia myös Shankillissa.

Ja tässä Falls:

Che Guevaralla oli irlantilaiset sukujuuret. Tasavaltalaiset jaksavat muistuttaa asiasta.

Tasavaltalaisten pubi.

Kaunis pikkukappeli

Kaksi kuukautta vankilassa nälkälakkoillut Bobby Sands on yksi Falls Roadin sankareista.

Muistojen puutarhan portit.

Yksi uusimmista seinämaalauksista esittää Nelson Mandelaa.

Molemmat tiet ovat kulkemisen arvoisia, ja pääkaduilta kannattaa poiketa, valoisaan aikaan mieluiten. Ajoittain tosin tuntui, että alueet on rakennettu turisteja varten. Opasteita ja historiapläjäyksiä tuli vastaan usein. Toisaalta tatuoitu narkkari, tupakka suussaan siivoava kotiäiti, katolinen nunna, Obamaa inhoava vanha herrasmies ja lukuisat palloilla pelaavat lapset olivat hyvinkin todellisia.

Lopuksi pari kuvaa rauhanmuurista:

Muuria koristavat seinämaalaukset, graffitit ja vierailijoidein rauhantervehdykset.

Länteen kävellessä saattaa havaita punaiset kasvot.

Belfastin konfliktit rinnastettuna maailman konflikteihin.

Muurin länsipäädyssä on portit, joiden kautta pääsee Shankillista Springfieldin ja lopulta Falls Roadin puolelle. Jos portit ovat auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti